Klimmen&dalen

“Alle andere ‘sporten’ zijn spelletjes. Geen scheidsrechters die fluiten bij vals spel, niet stoppen als je buiten de lijn komt, geen theepauze na drie kwartier, geen rij kurken tussen jou en je tegenstanders.” -Maarten Ducrot-

Bergen. Hoe lastig kan dat nou zijn. In de auto: dotje gas erbij en hup, erover. En de Tour de France, 45.000 hoogtemeters in 3 weken. Hoe moeilijk kunnen die 1500 hoogtemeters op een dag dan zijn…?

Uitdaging
Fietsen in de bergen is een geweldige uitdaging. Prachtige omgeving, lekker op je fiets, hoogtemeters bij elkaar sprokkelen, sturen, kijken naar wat anderen doen, reageren, acteren. Klimmen nodigt je uit om karakter te tonen, om te strijden tegen vermoeidheid, tegenvallers en een dalende moraal, maar ook om de extra kick van de zo hard bevochten overwinning te vieren. Kortom: klimmen brengt leven in de brouwerij. Klimmen doe je ook met elkaar, samen de top bereiken en samen trots zijn op een geweldige prestatie. Klimmen is ook romantiek, avontuur, heroïek, stof voor de beste verhalen.

Avontuur, niet afstand
Klimmen met de mountainbike is anders dan op de wielrenfiets. Percentages van 10-24% zijn niet ongebruikelijk, het leukste is om paadjes op te zoeken die nog net wel/niet kunnen. Soms is het zelfs een stukje lopen om de mooiste afdalingen te bereiken. Met de wielrenfiets gaat het meer om afstand, met de mountainbike is dat veel minder belangrijk. In de Alpen fietsen is anders dan bijvoorbeeld Limburg. Een dagtocht bestaat uit één of twee grote (lange) klimmen met bijbehorende afdalingen. De tochten van ATB Oostenrijk zijn tussen de 1200 en 2500 hoogtemeters per dag. Ter vergelijk: een dagtocht van de Mergelheuvelland 2-daagse in Limburg heeft ongeveer 1400 hoogtemeters.

Klimmen om te dalen, of andersom?
Waarom iemand de top haalt? De een omdat hij een kick krijgt van de fysieke en mentale inspanning van het klimmen, de ander omdat dan dát begint waar alles voor hem om draait: dalen met een flinke stoot adrenaline in je lichaam. Weer een ander geniet vooral van het landschap, van het gezellig met elkaar op stap zijn. Anders dan op de gemiddelde Nederlandse mountainbikeroute zijn de kaarten nog niet geschud en is elke dag weer anders. Dat is een leuke ervaring voor elke groep!